ΚΑΤΩ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ!
ΧΩΡΙΣ ΕΣΕΝΑ ΓΡΑΝΑΖΙ ΔΕ ΓΥΡΝΑ! ΕΡΓΑΤΗ ΜΠΟΡΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΑΦΕΝΤΙΚΑ!
ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ!
ENIAIO ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΣΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ!

13/6/11

Ακόμα μερικές σκέψεις για τις πλατείες...




(μέχρι την Τετάρτη 15 Ιούνη δεν θα ξαναδημοσιεύσουμε άποψη του blog, παρά μόνο ότι θεωρούμε ενδιαφέρον και με προϋπόθεση ότι το χουν γράψει άλλοι...Στείλτε μας τις απόψεις σας και αν (!) συμφωνούμε θα τις αναρτήσουμε.)





Χαιρετίζουμε τους χιλιάδες ανθρώπους που κοντά τρείς βδομάδες έστω και για περιέργεια κατέβηκαν στην πλατεία της πόλης τους.
Κάθε πόλη εξελίσσει διαφορετικά τον πολιτικό λόγο της πλατείας της.
Όσο και να θέλουν τα ΜΜΕ και το πολιτικό προσωπικό της άρχουσας κοινωνικής τάξης, δεν είμαστε ανώνυμοι, έχουμε όνομα, δεν είμαστε γενικώς «αγανακτισμένοι» είμαστε αγανακτισμένοι με το ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ , με το ΛΑΟΣ, με τον Μπόμπολα, με τον Μυτιληναίο, με το Λάτση, με το Λάτσιο, με την Τρέμη, τον Πρετεντέρη, τον Μανδραβέλη και πάρα πολλούς άλλους.

Το «εθνικό συμφέρον»

Δεν μπορούμε να κάνουμε άλλη υπομονή για την «πατρίδα», για την Ελλάδα.
Το μάθαμε το παραμύθι! Όταν μας λέγανε τόσα χρόνια «θυσιαστείτε για την Πατρίδα, για την Ελλάδα», «παλέψτε για την ενότητα και τη σωτηρία του έθνους» αυτό σήμαινε και σημαίνει, «Κάντε τουμπεκί, μάθετε να ζείτε με λιγότερα, φυγέτε από τα συνδικάτα, μην ασχολείστε με την Πολιτική».
Ταυτόχρονα για τους βιομηχάνους, τους επιχειρηματίες και τους εφοπλιστές αυτό σήμαινε «Ξεζουμίστε τον εργάτη, τον άνεργο, τον νεολαίο». Στους κρατικοδίαιτους προδότες του εργατικού κινήματος, στα τσιράκια της εργοδοσίας λέγανε «Πάρτε τα σωματεία από τα χέρια των εργατών, Ελέγξτε τις αντιδράσεις των εργατών, Μην αφήνετε κανένα αγώνα να πατήσει στα πόδια του».
Είναι καθαρό και ξάστερο αυτό που έκαναν και κάνουν και σήμερα. Βαφτίζουν το δικό τους συμφέρον (το ταξικό τους συμφέρον) «εθνικό συμφέρον» και βιάζουν κάθε δικαίωμα και κατάκτηση του λαϊκού κινήματος! Μας κοιμίσανε πουλώντας μας «κοινωνική ειρήνη» και «κοινωνικό κράτος» και μας άλλαξαν τα φώτα!
Και σήμερα σκάει το κίνημα των αγανακτισμένων στο προσκήνιο. Οι μεγαλειώδεις απεργίες  που θάφτηκαν από τα ΜΜΕ, χτυπήθηκαν βίαια από την κρατική καταστολή (μην ξεχνάμε ότι παραλίγο να πεθάνει ένας άνθρωπος και ΚΑΝΕΙΣ δεν τιμωρήθηκε), έδωσαν σκυτάλη στην πλατεία. Και η πλατεία είναι έτοιμη να δώσει ξανά σκυτάλη στην Απεργία της Τετάρτης.

Τι λένε τα ΜΜΕ;

«Μπράβο που είστε α-κομμάτιστοι, χωρίς συνδικάτα, που είστε ειρηνικοί». Και εμείς χαιρόμαστε μωρέ; Μας χαϊδεύει ο εχθρός το κεφάλι και μεις του γλύφουμε το χέρι;
Όχι κύριοι δεν θα παρατήσουμε τα συνδικάτα στα χέρια του Παναγόπουλου!
Δεν θα αφήσουμε τον αγώνα μας να θάβεται στο κοινοβούλιο, κάτω από νομοσχέδια!
Δεν θα μείνουμε α-κομμάτιστοι και έξω από τα συνδικα΄τα για να χαρείτε εσείς και τα αφεντικά σας!
Και όσοι από μας λένε χαιρόμαστε που είμαστε α-κομμάτιστοι, χωρίς σημαίες τους θέτουμε το ερώτημα: «Πως θα προβάλλουμε συναγωνιστές τις θέσεις μας; Πως θα οργανώσουμε την πάλη μας; Με κάποιο μεταφυσικό τρόπο; ΟΧΙ! Θέλουμε κόμματα, θέλουμε συνδικάτα. ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ άλλο ΠΑΣΟΚ, άλλη ΝΔ, άλλη Μπακογιάννη, άλλο Καρατζαφέρη!
Μας έμαθαν τόσα χρόνια να υποστηρίζουμε τα ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΚΟΜΜΑΤΑ.
Εμείς θα φτιάξουμε ΔΙΚΑ ΜΑΣ κόμματα και θα πάρουμε και τα συνδικάτα μας ξανά στα χέρια μας!

Η συζήτηση περί «Δημοκρατίας»

Ας αναρωτηθούμε. Μας κάνει η σημερινή «Δημοκρατία»; Γιατί όλοι μας επαινούν που θέλουμε «πραγματική Δημοκρατία»; Και αλήθεια αφού και οι καναλάρχες και οι υπαλληλοί τους, και οι πολιτικάντηδες που κυβέρνησαν ή κυβερνάνε ή στηρίζουν την κυβέρνηση συμφωνούν με το αίτημά μας, γιατί δεν το ανέδειξαν τόσο καιρό; Είναι να απορείς έτσι; Περίμεναν να μας δουν στις πλατείες ή να μας ανοίξουν τα ΜΑΤ τα κεφάλια;
Αυτοί όλοι πολεμάνε τη Δημοκρατία. Θέλουν την Δημοκρατία των κεφαλαιοκρατών, των εχόντων και κατεχόντων. Θέλουν την Δημοκρατία των εκμεταλλευτών μας, γιατί αυτοί τους ταΐζουν και τα ΜΜΕ τους στηρίζουν!
Αλλά πολλά είπαμε γι αυτούς.
Τι λέμε εμείς οι συγκεντρωμένοι στις πλατείες; Δεν λέμε τίποτα ακόμα πέρα από το ότι δεν θέλουμε τη σημερινή Δημοκρατία.

Εμείς θα καταθέσουμε μερικές σκέψεις για το ζήτημα αυτό:

Θέλουμε Δημοκρατία, αλλά ούτε τη Δημοκρατία της σημερινής κοινωνικής και πολιτικής ολιγαρχίας, ούτε την Δημοκρατία του αέρα. Απαιτούμε κάθε χώρος δουλειάς, μόρφωσης να είναι πηγή της δημοκρατίας, πηγή κάθε εξουσίας. Δεν θέλουμε ένα κοινοβούλιο πάνω από το κεφάλι μας. Θέλουμε ένα κοινοβούλιο στα πόδια μας, όργανό μας και όχι δυνάστη μας!
Θέλουμε να ορίζουμε εμείς την τύχη του προϊόντος της εργασίας μας! Θέλουμε εμείς να ορίζουμε την μόρφωσή μας!
Πρωτοβάθμιες συνελεύσεις σε κάθε χώρο που ζει, εργάζεται και μορφώνεται ο λαός (εργάτες, άνεργοι, νεολαίοι ,συνταξιούχοι). Άμεση δημοκρατία. Κάθε ένας μας έχει το δικαίωμα να μιλήσει και έχει μια ψήφο.
Αλλά και αντιπροσωπευτική δημοκρατία. Ναι θέλουμε βουλευτές. Θα τους εκλέγουμε στις συνελεύσεις μας, θα τους ανακαλούμε όταν θα δεν θα υπηρετήσουν την απόφασή μας, όταν προδώσουν τον αγώνα μας, τα δικαιώματά μας. Ναι θα αμείβονται! Με το μέσο εργατικό μισθό, όχι μπόνους, δυο συντάξεις και καριέρα πολιτικού ηγέτη.
Και θα νομοθετούμε όλοι;
Ακόμα και αν δεν νομοθετούμε όλοι, θα έχουμε δικαίωμα να εγκρίνουμε ή να απορρίπτουμε νόμους μέσα από τις συνελεύσεις μας. Ναι θα υπακούμε στην πλειοψηφία, όχι στην πλειοψηφία του «κάθε 4 χρόνια», αλλά στην πλειοψηφία του «εδώ και τώρα».
Και τι θα γίνει άλλοι θα νομοθετούν και άλλοι θα εκτελούν;
Όχι! Η συνέλευση των αντιπροσώπων-βουλευτών θα είναι εργαζόμενο σώμα. Αυτός που νομοθετεί ή εγκρίνει το νόμο είναι υπεύθυνος και να τον εφαρμόσει. Ούτε παραθυράκια στους νόμους, ούτε μίζες, ούτε «τραβάτε στα δικαστήρια να βρείτε το δίκιο σας».
Τέρμα οι αυταπάτες για τον εξευγενισμό της σημερινής δημοκρατίας, της αστικής δημοκρατίας.

Υπάρχει μέλλον για τις πλατείες;

Δεν υπάρχει σίγουρη απάντηση. Θα κάνουμε μια εκτίμηση όμως και με αυτό θα κλείσουμε το αποψινό μας άρθρο.
Ο κόσμος που κατεβαίνει στις πλατείες θα δει επιτέλους μια πολιτική αντιπαράθεση που δεν είναι τύπου κοινοβουλίου, αλλά και ούτε τύπου καφενείου. Για πρώτη φορά θα βρίσει όντας συμμέτοχος και όχι από τον καναπέ του και πιθανόν να πει σε ένα άγνωστο κοινό τρία πράγματα που κουβαλάει στο κεφάλι του.
Ίσως να καταλάβει ότι δεν υπάρχει εύκολη και ειρηνική λύση, να πεισμώσει και να αποφασίσει να οργανώσει τον αγώνα του, πρώτα και κύρια παλεύοντας μέσα από το σωματείο του.
Σίγουρα θα νοιώσει ότι δεν είναι μόνος, ότι κι άλλοι είναι στην ίδια η χειρότερη μοίρα από αυτόν.
Αν δεν πάρει μυρουδιά έστω από αυτά τα λίγα που θέτουμε σαν εκτίμησή μας, θα γυρίσει αποκαμωμένος ξανά σπίτι του. Πιθανόν όμως να μην είναι και αυτό απαραιτήτως κακό. Γιατί θα δει ότι ακόμα και αν πας ειρηνικά, χωρίς πολιτικό πρόγραμμα, χωρίς όνομα, κόμμα ή συνδικάτο πάλι θα χάσεις. Έτσι πιθανόν να γίνει αυτός ο πρώτος που θα πει στον διπλανό του: «Ρε μαλάκα, τόσα χρόνια προσπαθούσαμε με τα δικά τους όπλα να τους πολεμήσουμε, μήπως πρέπει να φτιάξουμε τα δικά μας;»

Αισιόδοξο; Μπορεί;

Απίθανο να συμβεί; ΟΧΙ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: