ΚΑΤΩ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ!
ΧΩΡΙΣ ΕΣΕΝΑ ΓΡΑΝΑΖΙ ΔΕ ΓΥΡΝΑ! ΕΡΓΑΤΗ ΜΠΟΡΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΑΦΕΝΤΙΚΑ!
ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ!
ENIAIO ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΣΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ!

7/6/11

Να τους πάρουμε.... με τις πέτρες!





Συμπληρώθηκαν σχεδόν 3 μήνες από τα Χριστούγεννα, που ανταλλάσσαμε ευχές να είναι το 2011 γεμάτο υγεία, επιτυχίες, ειρήνη και δουλειά (απασχόληση). Αν αρκούσαν μόνο οι ευχές η ζωή μας θα άλλαζε κάθε χρόνο προς το καλύτερο. Δυστυχώς, όμως, για τη μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων του μόχθου και της δουλειάς- ανεξαρτήτως αν ζουν στην Αθήνα, σε κάποια πόλη ή χωριό της Ελλάδας- η λαϊκή παροιμία «κάθε πέρσι και καλύτερα κάθε φέτος και χειρότερα» γίνεται όλο και πιο επίκαιρη. 
Αδιάψευστος μάρτυρας οι εξελίξεις που σημειώθηκαν μέσα σ’ αυτό το μικρό διάστημα. Σ’ αυτό το δίμηνο (που μαζί με τις ευχές να είναι το 2011 καλύτερο από το 2010 είχαμε και τις διαβεβαιώσεις των κυβερνώντων πως με την πολιτική τους προστατεύουν τους φτωχούς και ανήμπορους από την κρίση), οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι, οι άνεργοι κλπ, είδαν τη ζωή τους να χειροτερεύει. Κυβερνητικά μέτρα (όπως η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ από 11% σε 13%, οι εγκρίσεις αναπροσαρμογών στην τιμολογιακή πολιτική των ΔΕΚΟ, η μεγαλύτερη «ελαστικοποίηση» των εργασιακών σχέσεων, οι περικοπές στις δαπάνες κοινωνικού χαρακτήρα κλπ) οδήγησαν στην παραπέρα σύνθλιψη τα λαϊκά εισοδήματα. Κι’ αυτό έγινε, με τις αυξήσεις:
·         των τιμών σε όλα είδη και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, αγροτικά εφόδια κλπ) λόγω αύξησης του ΦΠΑ κατά δυο μονάδες
·         των τιμολογίων της ΔΕΗ για οικιακή χρήση (μέχρι 43%)
·         της τιμής των υγρών καυσίμων (βενζίνη, πετρέλαιο θέρμανσης, αγροτικό πετρέλαιο κλπ) που άγγιξαν το 40%
·         στα «εισιτήρια» για επίσκεψη στα κρατικά νοσοκομεία και κλινικές
·         στα διόδια των εθνικών οδών που πληρώνουν οι διερχόμενοι
·         στα εισιτήρια (μέχρι 40%) των αστικών (ΜΕΤΡΟ, λεωφορεία) και υπεραστικών συγκοινωνιών (ΚΤΕΛ, ΟΣΕ) και των Ταξί
·         στα ασφάλιστρα των αυτοκινήτων
·         στα πρόστιμα του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
·         στα δικαστικά έξοδα (μέχρι 10 φορές ακριβότερα τα παράβολα για την υποβολή μηνύσεων) κλπ.
Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τις μαζικές απολύσεις εργαζομένων, το ξεκλήρισμα των αγροτών, τις μαζικές πτωχεύσεις επιχειρήσεων, το παραπέρα «κουτσούρεμα» των μισθών και συντάξεων, το «πάγωμα» ή τη μείωση των τιμών που πουλάνε οι αγρότες τα προϊόντα τους στους εμπόρους (γάλα, κρέας, οπωρολαχανικά κλπ), αποδείχτηκαν λίπασμα για την ύφεση. Η πολιτική, του «μνημονίου» που εφαρμόζει κατά γράμμα η κυβέρνηση και το εμπλουτίζει με νέα μέτρα, όξυνε παραπέρα το πρόβλημα της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης (διόγκωση του δημόσιου χρέους, έκρηξη της ανεργίας, αλυσιδωτά λουκέτα στα μικρομάγαζα και τις βιοτεχνίες κλπ) οδηγώντας παράλληλα σε απόγνωση ακόμη μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού. 
Μπροστά στην εμμονή της κυβέρνησης στην εφαρμογή πολιτικών που κάνουν τους φτωχούς φτωχότερους και τους πλούσιους πλουσιότερους, μια ελπίδα υπάρχει για να σταματήσει η κατηφορική πορεία της χώρας και η σύνθλιψη των λαϊκών εισοδημάτων. Ο συντονισμός της πάλης των εργαζομένων ή όπως έλεγε πριν 15 μήνες ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ.Α. Παπανδρέου, «να τους πάρουμε με τις πέτρες». Μόνο όταν οι θιγόμενοι- και είναι πολλοί- ενωθούν και πουν αγωνιστικά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ το «ως εδώ και μη παρέκει» σ’ αυτή την καταστροφική πολιτική, θα μπορέσουν να δημιουργηθούν οι συνθήκες για την έξοδο της χώρας από την κρίση και το ξημέρωμα καλύτερων ημερών για τους ανθρώπους του μόχθου και της δουλειάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: